Anca Dragomir – OBSERVATOR de Constanţa

Romanul “Apocriful necredinciosului Toma” – O “parabola” a perioadei comuniste

Sambata, ora 11.00, a avut loc, la Muzeul de Arta, lansarea romanului „Apocriful necredinciosului Toma”, de Ioan Florin Stanciu. La eveniment au participat Ovidiu Dunareanu, presedintele Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din Romania, poetii Sorin Rosca si Amelia Stanescu, membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania, si cantautorul Laurentiu Marinescu, impreuna cu invitatii sai din Orchestra Simfonica a Teatrului National de Opera si Balet „Oleg Danovski“, care au prezentat un program artistic inedit – melodii pe sase texte ale poetului George Tarnea. Invitati la lansare au fost colegii de catedra ai lui Ioan Stanciu si elevi ai scolii unde acesta preda. Ioan Florin Stanciu este profesor de limba si literatura romana la Scoala generala cu clasele I-VIII „Remus Opreanu” din Constanta. A debutat in revista „Luceafarul”, unde, in deceniul al saptelea al secolului trecut, a publicat, periodic, poezie, devenind apoi un colaborator constant al revistei „Tomis“. In 1981 a primit Marele Premiu al Festivalului National de Poezie „Lucian Blaga”, editia I, iar o parte din creatia sa a fost publicata in „Vanzatorul de enigme, antologie de proza contemporana”, Editura Europolis, 1993, si „Fereastra dinspre mare, antologie de poezie contemporana”, Constanta, 1994. Romanul „Apocriful necredinciosului Toma” a aparut in anul 2008, la Editura Mayon, Bucuresti.

„Romanul Apocriful necredinciosului Toma este un debut exceptional in spatiul literaturii contemporane, dar si in spatiul literaturii constantene. Nelu Stanciu este un optzecist intarziat, care s-a asteptat destul, pentru a coace un fruct foarte bine. Fructul sau este acest roman, o parabola despre ceea ce am trait cu totii in perioada comunista. Este o carte exceptionala despre destin, despre idealuri, realizari, darzenia cu care a rezistat intr-un spatiu cum este cel al satului romanesc, in perioada acelei utopii dizolvante in ceea ce priveste realizarea fiecaruia dintre noi. Este o carte care merita citita de noi toti, o carte prin care redescoperim un spatiu magic dintre ape, dintre Marea Neagra si marile lacuri din jurul bratului Periboina, actiunea cartii petrecandu-se intr-o insula care ne duce cu gandul la satul Vadu de acum”, a precizat Ovidiu Dunareanu.

Vorbind despre cartea sa, autorul ne-a spus ca este „alegorie la adresa unui comunism global, mai mult a doctrinei comuniste, si nu are legaturi neaparat cu comunismul romanesc, in ciuda faptului ca se recunosc foarte multe lucruri. In carte am folosit si parabola biblica, apocriful necredinciosului Toma, pentru ca personajul principal este un fel de Iisus ratat, care nu mantuie si nu salveaza pe nimeni. Cartea abordeaza comunismul dintr-o perspectiva ironica, aproape tot timpul cu zambetul pe buze, pentru ca este vremea sa mai schimbam putin registrul. Pentru mine comunismul este raiul absolut al prostiei organizate. Personajele cartii sunt la limita dintre rautate si derizoriu”. Autorul lucreaza acum la o carte care se petrece in mediul scolar, dar si la cateva povestiri SF gen fantasy, pentru copii. „Sunt niste povestiri in care se iau pretexte de basm si sunt tratate intr-o maniera foarte moderna, cu OZN-uri, roboti si cu vechile personaje ale basmelor: zmeul, balaurul etc.”, ne-a mai spus Nelu Stanciu, profesor cu o experienta la catedra de peste 30 de ani.